Hier ziet u de vier generaties op rij. Van mijn opa is helaas enkel een foto van zijn kindertijd overgebleven. Richard Ekhart, Pim Ekhart, Hendricus Johannus, Hendricus.

Pim Ekhart (mijn vader) aan het werk in zijn jongere jaren.

Stempel van een Harmonium die mijn opa gebruikte bij zijn klanten. Het harmonium is evenals als het accordeon een ontwikkeling vanuit het Orgue-expressif, dat werd uitgevonden door Gabriel-Joseph Grenié. De naam harmonium werd door de Fransman Alexandre Debain ingevoerd, die in 1840 voor het eerst een dergelijk toetsinstrument op basis van drukwind met doorslaande tongen maakte.

Al bijna tweehonderd jaar wordt gezocht naar een instrument dat zowel gebruik maakt van een blaasbalg als een pianoklavier. In 1825 werd in Frankrijk het symphonium gelanceerd, een kleine met de mond aanblaasbare accordeon dat al wel een toetsenbord met knoppen, maar nog geen klavier had

Stempel van een vleugel die mijn opa gebruikte bij zijn klanten. De vleugel werd uitgevonden in Italië. Het is niet verwonderlijk dat de vleugel werd uitgevonden in Italië. Ook de eerste klavecimbels, voorgangers van de vleugel, werden in dat land gebouwd. Bartolomeo Cristofori di Francesco werd geboren op 4 mei (1655-1731) in Padua, Italië

Reklamebord van mijn opa Hendricus Johannus.

Reklame bord in de tijd dat ik in Zweden mijn bedrijf had (jaar 2008).

Het bedrijf Goldschmeding waar mijn vader zijn loopbaan begon ging later over in Clavis piano waar mijn vader bleef werken. Ook ik zelf werkte als zzp’er voor clavis. Clavis piano is sinds 2023 overgenomen door Maene. De familie Ekhart besloot niet mee te gaan met Maene en is door gegaan als Ekhartpiano.

Uit de oude doos; een krantenknipsel van de reklame van mijn vader als pianostemmer en technicus.

Ook interessant om te lezen is het stuk over Kees Ekhart in Dijk en Waard. In de tekst ‘Van wie bent u dr ien?’ leest u over de pianostemmers familie

Ik ben dr ien, de vijfde van zes kinderen, van Sjaantje en Henk Ekhart. Henk als 2e generatie zelfstandig pianostemmer. Mijn neef en zijn zoon wonen in Langedijk en zijn derde en vierde generatie Ekhart pianostemmers.

Het hele artikel kunt u lezen op

www.rodi.nl/dijkenwaard/255467/10-vragen-aan-kees-ekhart

Familie geschiedenis.

De Stempels komen uit begin 1900 die mijn opa gebruikte. Het vergeelde blaadje van H.Ekhart is van zijn broer die ook pianostemmer was van wie Kees Ekhart weer een zoon was (over hem kunt u lezen in Dijk en Waard). Goldschmeding was het eerste bedrijf waar een Ekhart in dienst trad. Uit Golschmeding ontstond Clavis waarvan mijn vader medeoprichter was. Clavis is in 2023 overgenomen door Meane. Het visite kaartje met Clavis erop is van mijn vader. Ook ziet u een visitekaartje uit Zweden waar ik als pianostemmer heb gewerkt. Bij terugkomst in Nederland richtte ik EkhartPiano op en ook Leefvrijkindercoaching.NL waar de piano ook onderdeel bij is.

Henricus Ekhart (1878) begon rond 1890 als pianostemmer, wat werd voortgezet door Hendricus Johannes (1913) pianostemmer, Pim Ekhart (1946) pianostemmer en Richard Ekhart (1973) pianostemmer

Door de generaties heen hebben de klant en de kennis en liefde voor het instrument altijd centraal gestaan. En dat geldt natuurlijk vandaag de dag nog steeds.